10 érv az önhipnózis mellett

Az önhipnózis, egyrészt mint egy természetes, mélyen ellazult tudatállapot, másrészt, mint egy rendkívül lecsendesült, fókuszált figyelmi állapot rengeteg jótékony hatással bír. Tovább is megyek. Az általános jótékony hatásokon túl, ez egy olyan tudatállapot, amely képessé tesz bennünket önmagunk és magunkon keresztül az egész életünk megváltoztatására. Ez a tudatállapot a lelki “svájci bicskánk”, roppant sokoldalú eszköz. Hogy mennyire? Lássuk!

1. Stresszoldó

stresszoldo

A stressz lelki, fizikai hatásait mindenki ismeri, a paletta széles; közéjük tartozik az ingerültség, rosszkedvűség, izomfeszültség, hasi panaszok, vérnyomás ingadozás, fokozott verejtékezés, kedélyhullámzás, memória romlása, koncentrálási zavarok és így tovább. Egyre inkább terjed az a nézet is, hogy nagyon sok betegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik a stressz.

A Wikipédia szerint:

“Hosszabb ideig fennálló tartós stressz hatására kialakulhat

Az önhipnózis egy olyan természetes, megváltozott tudatállapot, melynek során egy rendkívül mély fizikai, érzelmi és mentális ellazulást élünk meg. Ez a szent hármas teszi lehetővé azt, hogy a testünk fellélegezzen és gyors ütemben elkezdje magát regenerálni. Egy szóval: nagyon-nagyon egészséges!

Az önhipnózis elsajátításakor a gyakorlók megtanulják, hogyan tudják a testüket és elméjüket gyorsan és akaratlagosan ellazítani, illetve megtanulják felismerni és tudatosan ellazítani az esetleges belső feszültségeket.

Az önhipnózis pusztán ezért az egy tulajdonságáért is megérdemli a helyet a kedvenc szabadidős tevékenységek között.

2. Önbizalom növelő

onbizalom

Ezt leginkább azok az emberek emelik ki, akik korábban nagyon is hadilábon álltak az önbizalommal.

Az önhipnózis során megtanuljuk a tudatalattink erőforrásait felismerni és felhasználni. Minél többet gyakorlunk, annál biztosabban érezzük ezt az erőt, és annál könnyebben tudjuk azt irányítani, a fejlődésünkre, illetve a céljainkra fordítani.

Egy idő múlva már nem lesz számunkra kérdés, hogy egy nagyszerű segítségünk van a mindennapok gondjainak leküzdésére, és fokozatosan a gondokat megtanuljuk kihívásokként értelmezni, amikhez minden eszközünk megvan, hogy megoldjuk.

Fokozatosan letesszük azokat a káros hiedelmeinket, miszerint kicsik és erőtlenek vagyunk a körülményekkel szemben, hiszen a belső tudatunk megadja számunkra azt a bölcsességet, amivel tisztán kezdjük látni az életünket és szerepünket.

3. Érzelmi intelligencia, empatikus képesség növekedése

empatia

Egyre divatosabb kifejezés manapság az érzelmi intelligencia. Mit is takar?

“Az érzelmi intelligencia (EI) az intelligencia vagy a képességek azon fajtája, ami a saját és mások érzelmeinek érzékelésével, kezelésével és pozitív befolyásolásával kapcsolatos.” /Wikipédia

Ez számunkra a mindennapi életben azt jelenti, hogy az önhipnózis gyakorlásával egyre inkább tudatában leszünk érzelmeinknek, és nem csak akkor amikor már kitörtek vagy bajt okoztak. Lépésről lépésre, egyre inkább felismerjük az érzelmek valódi, mélyebben fekvő okait.

Egyre könnyebben észrevesszük azt, hogyan rángatnak minket ezek az érzelmek és egyre könnyebben megértjük és elfogadjuk más emberek szempontjait. Ezáltal könnyebben és tudatosabban irányítjuk az érzelmileg telített helyzeteket.

4. Problémamegoldó képesség javulása

problemamegoldo-kepessegA problémamegoldó képesség javulása egyenes következménye az érzelmi intelligencia fejlődésének. Ebben az esetben nem rohanunk vadul bele érzelmeinktől elvakítva konfliktusokba, hiszen az nem a probléma megoldását segítené csupán a feszültségek levezetését. A feszültségek kisütésének a következménye, hogy a másik fél is feszült lesz és egyre inkább a saját érzései vezérlik, mintsem a probléma mindkét fél számára való megoldásának a vágya.

Ugyanakkor nem is fojtjuk magunkba az érzéseket a konfliktustól való félelmünkben, vagy a “béke kedvéért”, hiszen az elfojtás rengeteg negatív energiát hoz létre, ami így vagy úgy, de kihat mind a saját egészségünkre, mind a környezetünkre.

A két rossz megoldás helyett egyre jobban tudatában leszünk annak, hogyan hozzuk létre ezeket a negatív érzéseket, mivel hozzuk létre magunkban a feszültséget és belső tudatunk segítségével azt is elsajátítjuk, hogy hogyan lehet ezeket az érzéseket időben feloldani, transzformálni. Így energiánkat átalakítjuk, hogy inkább segítsen a probléma megoldásában, ahelyett, hogy súlyosbítaná azt.

5. Kiegyensúlyozottság, belső nyugalom erősödése

belso-nyugalomSzintén “mellékhatása” a rendszeres önhipnózis gyakorlásnak, hogy egyre nyugodtabbá válunk a hétköznapokban.

Mivel érzelmeink egyre jobban tudatosulnak és egyre jobban megtanuljuk ezeket az érzelmi energiákat felismerni és pozitív érzelmekké alakítani, így nem halmozódnak fel bennünk a feszültségek.

A nehéz helyzeteket is egyre higgadtabban tudjuk kezelni, ami ismét csak visszahat ránk, hiszen a környezetünk is csillapodik a mi hatásunkra. Ez a hatás-ellenhatás elve.

6. Öröm, felszabadultság és egyéb pozitív érzések erősödése

oromEz a személyes kedvencem. Az öröm és felszabadultság érzet természetes közegünkké válik. Ez nem jelenti azt, hogy örökké rózsaszín szemüvegben röpködünk a föld felett, egyszerűen csak annyit jelent, hogy egyre több apróságban megéljük az élet szépségét. Emellett ugyanilyen tisztán megéljük a szomorúságot vagy egyéb érzelmeket, amikor azoknak jön el az ideje, de nem ragadunk bennük, nem kötjük magunkat hozzájuk, mintha minden pozitív érzelem pusztán illúzió lenne.

Megéljük azt, hogy az életöröm természetes állapotunk. Ez az az állapot, amikor az élet minden mozzanata jelentőséggel bír, bármily csekélynek tűnjön is. Elkezdjük észrevenni, mennyi öröm és szépség vesz minket körül, mennyi csodának vagyunk részesei.

Megtanultuk, hogy természetesnek vegyük, mindazt, ami minket körül vesz. Természetes, hogy van kezünk, lábunk, szeretteink vagy nap és égbolt. Mintha mindez járna nekünk, így nem is fordítunk ezekre a dolgokra különösebb figyelmet.

Ha visszaemlékszünk a gyerekkorunkra, akkor talán felrémlik, milyen apróságok tudtak minket elvarázsolni, mennyi örömet rejtett a pocsolyában való ugrálás (amíg valamelyik kevésbé megértő szülő véget nem vetett a röpködésnek), a homokvár építés friss sárga homokból vagy egy szarvasbogár nézegetése. Ez volt az a tudatállapot, amikor a lehetőségek még ott hemzsegtek körülöttünk, bennünk. Ehhez a tudatállapothoz térünk vissza, csak ezúttal már több megértéssel (remélhetőleg), de semmivel sem kevesebb örömmel.

7. Életcélunk, a világlátásunk tisztul

eletcelAmíg érzelmeink és a tudatalattiba száműzött energiáink nincsenek rendbe téve, úgy csetlünk-botlunk az életben, mint egy telezsúfolt, teleszemetelt, sötét lakásban. Célunk homályos, nehezen kivehető, és időnként azt vesszük észre, hogy rossz irányba megyünk, ez a cél nem is a mienk, vagy ha a mienk is volt, mégsem lettünk boldogabbak tőle. Nem beszélve a keresgélés során összetört kis lábujjakról.

Amikor elkezdjük az önhipnózist rendszeresen gyakorolni és a belső tudatunkkal végre kapcsolatot felvenni, akkor az olyan, mintha elemlámpát gyújtanánk. Egyszerre ugyan csak egy kis részt világít be, de ahogy elkezdjük a szobákat apránként rendbe rakni, egyre nagyobb tér szabadul fel bennük önmagunk és a számunkra fontos emberek számára. Ezzel együtt egyre tisztábbá válnak valódi, belső lelki céljaink.

A lelki szobánk egyre világosabb és otthonosabb lesz, így válik életünk is egyre “otthonosabbá” önmagunk és szeretteink számára.

8. Az emberi kapcsolatok javulása

emberi-kapcsolatok-javulnakAz önhipnózis önmagunk megváltoztatásának egyik leghatékonyabb módja.

De mit is értünk önmagunk megváltoztatásán?

Belső önmagunk, lelkünk már most is tökéletes. Nem szorul változtatásra.

Ami változtatásra szorul az a viselkedésünk, szokásaink, berögzült hiedelmeink és ezáltal az energiánk. Az, ahogyan az energiánkat használjuk, torzítjuk és kisugározzuk. Ez kihat miránk és a környezetünkre is, és ez alapvetően meghatározza az emberi kapcsolatainkat.

Az önhipnózis során megtanuljuk, hogyan használjuk a saját energiánkat, hogyan merevítjük káros viselkedésmódokká, szokásokká majd jellemvonásokká.

“Én már csak ilyen vagyok.” Ismerős? Kényelmes kifogás azért, hogy ne kelljen szembenézni önmagunkkal.

A tudatosítás azt jelenti, hogy megtanuljuk megkülönböztetni önmagunkat és azt a sok belső, tudatalatti programot, amely a mai személyiségünket alkotja. Egyre jobban megtanuljuk a saját káros programjainkat felismerni és átírni pozitív, hasznos módon.

Az emberek tudat alatt a viselkedésünkön, hozzáállásunkon és lényünkön keresztül kisugárzott energiára reagálnak.

“Jó kisugárzása van.”

Ez nem más, mint valaki, aki nyitott, pozitív módon, használja az energiáját. A pozitív energia pedig vonzerővel bír, ezzel nem árultam el titkot.

9. Az önismeret rendkívüli mértékben megnő

onismeretTalán nem is kell ragozni, hogy egyenes következménye a belső énünkkel való munkának, hogy egyre többet tudunk meg magunkról.

Aki szereti magát abban a tévhitben ringatni, hogy már mindent tud önmagáról és már semmi újat nem lehet neki ezzel kapcsolatban mondani, annak sajnos azt kell mondanom, hogy igaz a közhely, ez egy végtelen út. Minél többet ismerünk meg önmagunkból, annál inkább rádöbbenünk arra, mennyi új megismerni való vár még ránk.

Ez ne riasszon meg senkit. Ez egy nagyon gyümölcsöző út, ami önmagunk felé vezet. Érdekes, izgalmas és gyönyörű, mint egy nagyon érdekesen megírt könyv. Tele van csavarokkal, és a kép egyre jobban kitágul, egyre több részlet mutatkozik meg. Lassanként rájövünk, hogy sokkal többek vagyunk, mint ahogy gondoltuk.

Ezzel együtt a felismeréssel együtt, érdekes módon, kialakul egy csodálattal vegyes alázat saját lényünk iránt. Minél inkább rálátunk, ráérzünk belső, isteni lényünkre, annál inkább felismerjük, milyen pici dobozba próbáltuk bepréselni téves elképzeléseinkkel. Tisztelni kezdjük önmagunkat a szó legnemesebb értelmében, mert meglátjuk a lélekben a végtelent.

10. Spirituális fejlődés

spiritualitasEzzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahova tudat alatt mindannyian törekszünk.

Önmagunkon, belső tudatunkon keresztül nyílik ki a kapu a belső, végtelen fény felé. Ahogy elkezdjük egyre jobban beengedni a fényt önmagunkba, megértjük, mennyi érzésünk pusztán annak a következménye volt, hogy elzártuk magunkat a saját belső fényünktől, amely a végtelen fény része.

A belső tudat fényében világossá válik, hogy a magány, az elhagyatottság, az elveszettség mind nem más, mint “hiánybetegség”. A fény hiányának betegsége. Érezni fogjuk, hogy ezt a fényt nem vette el tőlünk senki, nem vonta meg tőlünk senki, senki nem taszított minket a sötétségbe, hanem mi zártuk ki magunkból a belső energiáinkat. Burokként összezárultunk magunk körül, kizárva a fényt és a sötétben megéltük a fény hiányát, mint végtelen magányt és elhagyatottságot.

Belső tudatunk segít megérteni a fontos összefüggéseket az életünkben. A látszólag kívülről ránk szakadt körülmények törvényszerűségeit. Természetesen mindezt lépésről lépésre tanuljuk meg, mindenki a saját ütemében, a saját módján, a saját fejlődési szintjén. Sürgetni nincs értelme. A belső tudat mindent a mi képességeinkhez mér.

Ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy ez a tanulás mindannyiunknak nagyon sok hasznot hoz.

Annyi haszontalan dolgot megtanultunk életünkben, ideje végre életünk legfontosabb leckéinek nekilátnunk.

És +1: Az önhipnózis roppant kellemes!

Az önhipnózis élvezetesAz ellazulás, illetve az érzelmek feloldása, felszabadítása egyre kellemesebb élménnyé teszi az önhipnózist.

Javaslom napi rendszerességgel végezni (ismerem a kifogásokat, de gondoljunk arra, hogy a számunkra igazán fontos dolgokra mégis szoktunk tudni időt szakítani!), egy idő múlva már kifejezetten igényelni fogjuk!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *